Vrijwilligers

Binnen onze vereniging zijn op dit moment ongeveer 350 leden actief als vrijwilliger, onder meer als baliemedewerker, schippergids, stadsgids en objectgids. Maar er zijn ook vrijwilligers actief in cultuurhistorische werkgroepen op het gebied van monumenten, heemkunde of in organisatorische werkgroepen. Hieronder kort een toelichting over de verschillende soorten vrijwilligerswerk bij de Kring.

Stadsgidsen
Onder stadsgidsen vallen gidsen die een stadswandeling kunnen doen met gasten, maar ook gidsen die een specialisatie hebben voor een bijzonder object. We hebben zeven bijzondere objecten, waaronder de Sint-Janskathedraal en de Toren, het Zwanenbroedershuis, Stadhuis, Mariënburg Campus en De Gruyterfabriek. Alsook het gidsen op de Salonboot is een specialisatie.

Schippergidsen
Op de Binnendieze en Dommel varen de schippers vijf verschillende routes: Historische route, Vestingroute, Jeroen Bosch Vaarroute, Hertogstad Vaarroute, Handelsroute en met Salonboot Frederik Hendrik richting Halder. Ieder jaar wordt een nieuwe lichting schippers opgeleid. Deze opleiding start na het zomerseizoen met het theoretische gedeelte om aan het einde van het vaarseizoen ook het varen onder de knie te krijgen. De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Als u slaagt, kunt u in het nieuwe seizoen aan de slag als schippergids.

Kenniscentrum
Het Kenniscentrum bestaat uit tien werkgroepen die elk een eigen taak en speerpunten hebben. De voorzitters komen regelmatig samen om de voortgang te bespreken en onderling elkaar te inspireren. Ben u geïnteresseerd in het onderzoeken van cultuurhistorisch erfgoed van ’s-Hertogenbosch? Lees dan bij ‘Cultuurhistorisch ’s-Hertogenbosch’ meer over het Kenniscentrum en de verschillende werkgroepen. 

Baliemedewerkers
Voor onze drie servicepunten Balie Parade, Balie Bolwerk Sint-Jan en Huis van Bosch zijn we nog op zoek naar baliemedewerkers. Als baliemedewerker ben u het eerste aanspreekpunt voor de gasten van de stad. U kunt hen alles vertellen over de mooie activiteiten die we aanbieden, combineer vaartochten met een wandeling of adviseer een mooi bijzonder object als de vaartochten volgeboekt zijn. Als u aan de slag gaat, kunt u zelf ook zoveel mogelijk activiteiten doen, zodat u weet wat u verkoopt aan de gasten.  

Gastvrouwen en gastheren
In het Kringhuis faciliteren we de vergaderingen en bijeenkomsten van het Kenniscentrum en werkgroepen, vaarbedrijf en wandelbedrijf en het bedrijfsbureau. Deze bijeenkomsten vinden zowel overdag als in de avond plaats. Hiervoor verzorgen gastvrouwen en -heren de koffie en thee, soms wat lekkers of een borrel na de bijeenkomst.